Wat je moet weten over online apotheken

2022-12-29
Pazzox

Wat je moet weten over online apotheken

 

Online shoppen zit al lang in de lift. We kopen zo goed als alles via het internet: kleding en schoenen, verzorgingsproducten, voeding, elektronica... En tegenwoordig ook voedingssupplementen en medicijnen. Al is dat laatste niet zonder risico’s. Naar schatting is 50% van alle online shops illegaal of onbetrouwbaar. Voor een paar schoenen of een stofzuiger is dat uiteraard niet al te erg, maar als je de verkeerde of zelfs giftige geneesmiddelen inneemt, kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn.

 

Wees illegale handelaars te slim af

In Nederland bestaat er gelukkig een strenge regelgeving rond online apotheken. Op die manier kan jij als particulier een onderscheid maken tussen een betrouwbare leverancier en een illegale oplichter.

 

Een eerste duidelijke kenmerk van een legale apotheek, is het EU-logo voor online verkoop van geneesmiddelen. Een internethandel verkrijgt dit logo enkel nadat het een certificeringsproces van de IGJ (Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugdzaken) heeft doorlopen. Dat logo wordt vervolgens op de website geplaatst. Wanneer je op het logo klikt, wordt je automatisch doorverwezen naar de website van de regering. Zo niet, dan is het logo waarschijnlijk vervalst.

 

Ook is de lijst van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten een betrouwbare bron. Het FAGG controleert namelijk de wettelijkheid van Belgische apotheken. Kan je beide punten afvinken bij jouw internetapotheek? Dan kan je zeker zijn van een betrouwbare leverancier.

 

Koop enkel wat je voorgeschreven is

Een legale en eerlijke leverancier vinden is één ding. Maar je kan ook zelf de mist in gaan bij het online bestellen van jouw medicijnen. Een verkeerde dosis of een foute combinatie van verschillende supplementen kunnen vaak meer fout dan goed doen. Houd daarom volgende tips steeds in het achterhoofd wanneer je zelf jouw medicijnen online bestelt.

 

Ga nooit zelf experimenten. Wanneer je geneesmiddelen en supplementen online opzoekt, krijg je vaak een uitgebreide uitleg over de werking en effectiviteit van de medicijnen. Handig, maar vaak ook bedrieglijk. Natuurlijk willen online shops hun producten zo aantrekkelijk mogelijk weergeven. Door hier roekeloos in mee te gaan en verschillende middelen gaat combineren, zouden eventuele bijwerkingen of averechtse effecten kunnen optreden. Daarom is het sterk aanbevolen om eerst je arts of een deskundige te raadplegen, en jezelf voldoende te informeren.

 

Bestel dan ook enkel de medicijnen of vitaminen die de dokter je voorschrijft, en experimenteer niet met de dosering. Je arts weet wellicht het beste wat je nodig hebt en wat effectief is voor je lichaam.

 

Pazzox als betrouwbare internetapotheek

Ondanks de mogelijke risico’s van de online geneesmiddelensector, kunnen we niet ontkennen dat een internetapotheek enorm gemakkelijk is. In een paar klikken liggen jouw supplementen in een winkelmandje, en een paar dagen later worden ze aan huis gebracht. Zeker als je jezelf écht ziek voelt en de deur niet uit kan, is dat ideaal. Bij Pazzox vind je ongetwijfeld wat je nodig hebt. Het assortiment omvat niet enkel medicijnen en vitaminen, maar ook natuurlijke cosmetische producten, dierenvoeding- en verzorging, sportvoeding en nog veel meer. Kijk eens in hun aanbod, en bestel snel en gemakkelijk online.